Noua lege a pensiilor a trecut rapid de Senat. Miniștrii Finanțelor și Muncii nu au venit în Parlament. Contre între PSD și USR: „Arătați banii!”

,

Posted by

Noua lege a pensiilor a trecut rapid de Senat. Miniștrii Finanțelor și Muncii nu au venit în Parlament. Contre între PSD și USR: „Arătați banii!”

UPDATE ora 19.40: Proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu 85 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 19 abțineri. În timpul dezbaterilor din plen, senatorii au revenit asupra amendamentelor care reduceau pensiile minerilor. Legea va merge acum pentru votul final în Camera Deputaților.

***

Proiectul privind noua lege a pensiilor a primit, marți, raport favorabil din partea Comisiilor de buget și Muncă din Senat, voturile fiind asigurate de PSD, PNL, UDMR și AUR. Liderii coaliției s-au asigurat ca amendamentele Opoziției să nu fie adoptate. După Comisii, proiectul va primi votul și în plenul Senatului.

„Ați trecut prin dictatură marea minciună!”, a acuzat Irineu Darău, senator USR. 

Absențe notabile

Întreaga dezbatere s-a derulat fără ca ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, sau ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, să vină în Parlament pentru a susține proiectul și a explica și cum este asigurată sursa de finanțare.

Secretarul de stat de la Ministerul Muncii, Marius Ilie-Stanciu, a declarat că impactul bugetar este de 25 de miliarde de lei pentru 2024. Pentru indexarea pensiilor cu 13,8% se vor aloca 15 miliarde de lei, iar pentru recalcularea pensiilor, de la 1 septembrie 2024, impactul va fi de 10 miliarde de lei.

Recomandări

INTERVIU. Drumul de la rebel la resemnat. Ce spune medicul care a prevăzut decăderea Spitalului Witting din București: „Să nu ne lăsăm manipulați, asta e responsabilitatea noastră, ca români”

Punctul de pensie este în prezent de 1.785 de lei și va crește de la 1 ianuarie 2024 la 2.031 de lei.

„E o sfidare”

„Nu avem Ministerul de Finanțe online, dar nu este nici în sală, dar vă informez că s-a pronunțat Ministerul de Finanțe”, a încercat să explice absențele Nicolae Neagu (PNL), președintele Comisiei de buget din Senat.

Absența miniștrilor a fost criticată de senatorul UDMR Tzancos Barna. „E un act prea important pentru a se dezbate în absența miniștrilor”, a fost poziția senatorului.

„Nu putem discuta în absența celor care au scris aceste legi. Dacă și-a dat ok-ul Comisia Europeană, valorează foarte puțin, eu am învestit Guvernul României”, a reacționat și Anca Dragu (USR), fost ministru de Finanțe în Guvernul Cioloș.

USR susține că recalcularea pensiilor nu poate avea un impact bugetar de doar 10 miliarde de lei, cum a anunțat reprezentantul Ministerului Muncii în cadrul dezbaterilor.

Senatorul USR Ion Mircescu a catalogat drept „o sfidare” lipsa miniștrilor de la ședința comisiilor reunite.

Liberalul care a votat împotrivă

Singurul senator liberal care a ridicat semne de întrebare asupra surselor de finanțare a fost Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe în Guvernul Cîțu. El a avertizat că ultimele date oficiale arată o scădere a creșterii economice în 2024, care este de doar 0,2%.

Recomandări

Cei mai periculoși 10 criminali care sunt liberi printre noi. Poliția Română îi caută, cum au reuşit să dispară

„Acest 0,2% înseamnă că nu vom putea atinge acel 2,8% programat pentru creșterea economică… Nu avem datele macro pentru bugetul de anul viitor și nici recomandarea Comisiei pentru deficitul pentru următorii patru ani. Nu ne permitem să creștem pensiile prin datorie publică, cu dobânzi mari. Costurile sunt imense”, a susținut senatorul liberal.

Poziția lui Alexandru Nazare nu a fost susținută de colegii săi din PNL, care au anunțat, prin vocea senatorului Nicolae Neagu, că vor vota proiectul privind noua lege a pensiilor. Nazare nu a votat proiectul. 

Senatorul USR Ștefan Pălărie a atras atenția că indexarea pensiilor de la 1 ianuarie cu 13,8% se va aplica și pensiilor speciale, inclusiv președintelui PNL, Nicolae Ciucă.

„Pensia lui Ciucă va fi iar de peste 20.000 de lei pe lună”, a afirmat Pălărie.

Daniel Zamfir (PSD) către USR: „Ați făcut o mare porcărie cu PNRR”

Cele mai aprinse schimburi de replici au fost provocate de Anca Dragu și Daniel Zamfir, contrele vizând impactul bugetar.

„Show me the money! Trebuie să înțelegem de unde vin banii pentru lege. Se încalcă Constituția. Mai există Consiliul Fiscal în România? Vreți să dublați impozitarea în România, nu înțeleg ce altceva doriți”, a afirmat Anca Dragu.

Recomandări

SONDAJ Părerea dvs. contează pentru noi! Ajutați-ne să îmbunătățim experiența de pe Libertatea.ro

„Oamenii nu ne-au votat ca să ne plângem că nu sunt bani… Cum vreți să faceți echitate dacă nu creștem pensiile mici? Spuneți că nu vă interesează ce spune Comisia și Banca Mondială, mă mir asta, doamna Dragu. Vă duceți cu pâra la Bruxelles. Puțin îmi pasă de îngrijorările dumneavoastră. Ați făcut o mare porcărie cu PNRR”, a spus Daniel Zamfir.

Senatorul PSD a criticat USR și pentru faptul că unele fonduri din PNRR au fost direcționate pentru educația sexuală.

Eu n-aș fi dat în niciun caz din buzunarul nostru prin PNRR 240.000 de euro să cumpăr penisuri și vagine de pluș.

Daniel Zamfir, senator PSD:

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat că există un acord în coaliției pentru noua lege a pensiilor și că a fost identificată sursa de finanțare. Surse guvernamentale au precizat pentru Libertatea că „nimeni nu garantează că există banii pentru majorarea pensiilor” și că totul poate avea un impact asupra deficitului bugetar.

Minerii amenință cu proteste

Sindicaliștii din Valea Jiului, prezenți la dezbaterile din Parlament, au amenințat cu proteste din cauza faptului că un miner iese pe legile actuale cu o pensie de 8.000 de lei, în timp ce pe noua lege cuantumul se va reduce în jurul a 4.500 de lei.

„Toate pensiile pentru mineri vor fi la jumătatea celor aflate acum în plată”, a susținut Darius Cîmpean, președintele sindicatului „Muntele”.

Românii pot cumpăra vechime pentru pensie

Noul proiect al legii pensiilor prevede că pentru îmbunătățirea numărului de puncte pot fi cumpărați până la șase ani de vechime în muncă.

Pensia pentru limită de vârstă este condiționată de realizarea unui stagiu contributiv de minimum 15 ani.

Liderii coaliției au dat asigurări că pensiile care se vor recalcula de la 1 septembrie 2024 nu pot să fie diminuate. În cazul în care după recalculare se obține o pensie mai mică, se va menține pensia actuală în plată. Potrivit lui Marcel Ciolacu vor crește mai mult pensiile mici.

Femeile vor ieși la pensie la 65 de ani începând cu 2035. Va exista o diferențiere la pensionarea mai rapidă a femeilor în funcție de numărul de copii:

  • 1 copil – 6 luni
  • 2 copii – 1 an
  • 3 copii – 18 luni
  • 4 copii – 2 ani
  • 5 copii – 2 ani și jumătate
  • 6 copii – 3 ani
  • peste 6 copii – 3 ani și jumătate

Proiectul noii legi a pensiilor este jalon în PNRR și face parte din cererea de plată numărul patru. Social-democrații au afirmat că, dacă legea este adoptată până la finalul anului, se va elimina prevederea din PNRR că plafonul pentru pensii nu poate depăși procentul de 9,4% din PIB.

Source