Război în Ucraina, ziua 629

,

Posted by

Război în Ucraina, ziua 629

Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 530.

14 nov. – Acum 2 zile

14-11-2023

Două femei, rănite de un atac rusesc în Herson

Două femei, ambele civile, au fost rănite în urma atacurilor rusești asupra Hersonului din 14 noiembrie, a anunțat Roman Mrochko, șeful administrației militare a orașului.

Forțele ruse au lovit cartierul Korabelni din orașul Herson, în cursul după-amiezei, provocând rănirea ușoară a unei femei de 61 de ani, potrivit lui Mrochko.

O femeie, în vârstă de 54 de ani, a fost rănită în urma unei explozii, suferind o comoție și răni de schije, când rușii au lovit același district din Herson în dimineața zilei de 14 noiembrie, a declarat oficial pe Telegram.

Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a vorbit și despre atacul de dimineață, precizând că forțele ruse au vizat o zonă rezidențială, distrugând casele oamenilor.

14 nov. – Acum 2 zile

14-11-2023

Oficial ucrainean: Decesele de la ceremonia de decorare „putea fi evitate”

Organizatorii ceremoniei de decorare, în timpul căreia cel puțin 19 soldați ucraineni au fost uciși într-un atac rusesc, au ignorat măsurile de bază de securitate care ar fi putut preveni incidentul, a declarat marți ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.

Recomandări

BREAKING NEWS. Reacția Guvernului Ucrainei după dezvăluirile Libertatea despre manualele de „limbă moldovenească”: „Am oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale”. Promit că vor înlocui vechile manuale

O investigație preliminară a dezvăluit ce s-a întâmplat pe 3 noiembrie când soldații au fost uciși și a constatat că rapoartele privind dronele de recunoaștere rusești care operează în zonă, inclusiv o alertă aeriană, au fost ignorate. În plus, militarii erau adunați în curtea unei case, cu 10 mașini parcate afară, care se vedea clar de sus.

„Toate regulile de deghizare au fost ignorate”, a spus Umerov.

Brigada 128 de asalt montan a Ucrainei a anunțat pe 6 noiembrie că un atac rusesc a ucis 19 dintre soldații săi, dar nu a oferit alte detalii și a cerut să nu răspândească „informații neverificate, adesea false” înainte de încheierea anchetei.

14 nov. – Acum 2 zile

14-11-2023

Rheinmetall va furniza Ucrainei 25 de tancuri Leopard 1

Producătorul german de armament Rheinmetall va furniza Ucrainei 25 de tancuri de luptă principale Leopard 1A5, ca parte a unei comenzi finanțate de guvernul german, a anunțat marți compania.

„Guvernul ucrainean a atribuit Rheinmetall un contract pentru sistemele Leopard 1, inclusiv 25 de tancuri de luptă principale Leopard 1A5, cinci vehicule blindate de recuperare (Bergepanzer 2) și două tancuri de antrenament pentru șoferi”, se arată în comunicat.

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Jens Stoltenberg: NATO ar trebui să ajute mai mult Ucraina, pentru că situația pe câmpul de luptă este dificilă

Recomandări

INTERVIU. Drumul de la rebel la resemnat. Ce spune medicul care a prevăzut decăderea Spitalului Witting din București: „Să nu ne lăsăm manipulați, asta e responsabilitatea noastră, ca români”

 NATO și aliații săi europeni ar trebui să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina, a declara, marți, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea întâlnirii cu miniștrii apărării din statele UE.

„Mă aștept ca în timpul întâlnirii să luăm în considerare situația din Ucraina, unde luptele intense continuă. Situația de pe câmpul de luptă este dificilă, iar acest lucru face și mai importantă continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina. Nu putem permite președintelui Putin să câștige. Ucraina trebuie să rămână un stat suveran independent în Europa și este în interesul nostru să sprijinim Ucraina”, a subliniat Jens Stoltenberg.

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Rușii au întețit atacurile pe trei direcții, anunță Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a fost informat, marți, în cadrul unei conferințe cu reprezentanții armatei ucrainene, despre creșterea numărului de atacuri inamice pe front.

„Rezumat de pe front. Armata a raportat o creștere a numărului de atacuri inamice la Avdiivka, Kupiansk și pe direcția Donețk. Sunt recunoscător soldaților noștri care își păstrează pozițiile și nu opresc operațiunile ofensive”, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram.

Recomandări

Cei mai periculoși 10 criminali care sunt liberi printre noi. Poliția Română îi caută, cum au reuşit să dispară

Șeful statului ucrainean a adăugat că inamicul continuă să se „răzbune” pe Hersonul eliberat, bombardând centrului orașului. 

„Prin decizia luată la ultimul Cartier General, am consolidat semnificativ capacitățile de apărare acolo în domeniul informațiilor, contrabateriei, războiul radio-electronic și a apărarii antiaeriene. Monitorizăm implementarea acestora”, a subliniat Volodimir Zelenski.

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Nouă regiuni ale Ucrainei, bombardate de ruși în ultimele 24 de ore

Rapoartele centralizate ale administrațiilor militare regionale arată că, în ultimele 24 de ore, nouă regiuni ale Ucrainei au fost bombardate de armata rusă.

Afectate de bombardamentele rusești au fost regiunile Cernihiv, Sumî, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Harkov, Luhansk, Donețk, Mykolaiv și Herson.

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

UE transmite că va atinge ținta de a livra un million de proiectile Ucrainei

Thierry Breton, comisarul UE pentru industrie, a insistat, marți, la sosirea la un summit al miniștrilor apărării de la Bruxelles, Belgia, că ținta de a produce 1 milion de proiectile către Ucraina va fi îndeplinită, relatează The Guardian.

„Această țintă va fi îndeplinită”, a spus Thierry Breton, adăugând că miniștrii statelor UE vor discuta despre cum să intensifice producția.

Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Boris Pistorius, ministrul german al apărării a declarat că ținta nu va fi atinsă, iar Josep Borrell , șeful dipomației UE, a precizat că urmează provocări pentru al îndeplinirii, deoarece 40% din obuzele UE au fost exportate în afara blocului.

„Ţinta de 1 milion nu va fi atinsă, trebuie să ne asumăm acest lucru”, a transmis Boris Pistorius.

De asemenea, Josep Borrell, a făcut apel la ţările membre să acorde prioritate exporturilor către Ucraina înaintea altor state, pentru ca aceasta să primească mai multă muniţie mai rapid.

Potrivit unui oficial al UE, până acum au fost livrate Kievului în jur de 300.000 de obuze.

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Ucrainenii anunță că au respins atacurile armatei ruse pe 7 direcții ale frontului

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, marți, într-un comunicat pe Facebook, că invadatorii ruși nu încetează atacurile din Avdiivka, în regiunea Donețk, dar și în alte părți ale frontului, însă apărarea ucraineană rezistă pe poziții.

„În ultima zi au avut loc 80 de ciocniri de luptă. În total, inamicul a lansat 4 rachete și 53 de lovituri aeriene, a lansat 45 de atacuri de la sistemele de salvare cu rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate. Au fost respinse atacurile armatei ruse pe șapte direcții”, se arată în comunicat.

Potrivit armatei ucrainene, lupte intense s-au dat pe direcțiile Avdiivka, Lîman, Bahmut, Mariinski, Șahtiarski, Kupiansk, Robotine și Melitopol.  

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Regiunea Herson, bombardată de 124 de ori în ultima zi

Șeful administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a anunțat, într-un comunicat pe Facebook, că, în ultima zi, armata rusă a efectuat 124 de atacuri asupra regiunii, în urma cărora trei civili au murit, iar alți 15 au fost răniți, inclusiv un copil.

„În ultima zi, inamicul a lansat 124 de atacuri, trăgând 618 obuze din mortiere, artilerie, sisteme de rachete Grad, tancuri, drone și aviație. Inamicul a tras 69 de obuze asupra orașului Herson. În urma agresiunii ruse, trei persoane au murit, alte 15 au fost rănite, dintre care și un copil”, a spus Oleksandr Prokudin.

Ulterior, oficialul militar ucrainean a transmis că armata rusă a bombardat, marți dimineață, și raionul Korabelni din Herson. 

„Armata rusă a lovit districtul Korabelni din Herson cu artilerie. O femeie de 54 de ani a fost rănită ”, se arată în comunicat

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Pierderile suferite de armata rusă în Ucraina, potrivit Kievului

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, marți, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 313.470 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 920 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 5.362 de tancuri, 10.086 de blindate, 7.589 de sisteme de artilerie, 322 de avioane, 324 de elicoptere și 5.649 de drone.

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Moscova anunță că a doborât drone ucrainene deasupra a patru regiuni din Rusia

Apărarea antiaeriană rusă a distrus în cursul nopții patru drone ucrainene deasupra a patru regiuni rusești, printre care și regiunea Moscova, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Dronele au fost distruse în regiunile Moscova, Tambov, Orlov și Briansk, a adăugat ministerul, potrivit agenției ruse Interfax

Potrivit unor informații din surse ucrainene, mai multe explozii s-au auzit în zona unei întreprinderi de lângă Moscova care produce rachete, în timp ce o fabrică chimică din regiunea Briansk care produce explozibili a fost, la rândul ei, atacată de o dronă.

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Rușii continuă ofensiva la Avdiivka

Trupele ruse și-au continuat, luni, ofensiva în zona Avdiivka având succes în unele zone ale frontului. Imaginile de geolocalizare publicate pe 10 noiembrie arată, de asemenea, că trupele ruse au înaintat până la periferia de est a Stepovoy (3 km nord de Avdiivka, transmite Institutul pentru Studiul Războiului, citat de Ukrainska Pravda

Statul Major al Ucrainei a raportat că trupele ruse au lansat atacuri nereușite la sud-est și la sud de Novokalinovoi (11 km nord-vest de Avdiivka), la est de Pervomaiski (11 km sud-vest de Avdiivka) și Novobakhmutivka (13 km nord-est de Avdiivka), precum și lângă Avdiivka și Severni (6 km vest de Avdiivka). 

Mai mulți bloggeri militari ruși au susținut că luptele au loc în apropierea fabricii de cocs Avdiivka și la nord de Avdiivka. 

Un alt blogger militar rus a susținut că forțele ucrainene controlează cel puțin jumătate din fabrica de cocs de la Avdiivka și că rapoartele conform cărorafabrica a fost ocupată de forțele ruse sunt false. 

Bloggerii militari ruși au mai susținut că forțele ucrainene au contraatacat și au avansat cu succes lângă Avdiivka pe 13 noiembrie. Potrivit rapoartelor acestora, forțele ucrainene au avansat către gara de lângă Stepovoy și lângă restaurantul „Țarskaia Okhota” la sud de Avdiivka. 

Un alt blogger militar rus a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Krasnohorivka (5 km nord de Avdiivka).

14 nov. – Acum 3 zile

14-11-2023

Zelenski: Băieţii noştri vor fi instruiţi în România

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioţilor despre „veştile bune” din România şi le-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Pe de altă parte, preşedintele Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea.

Mai multe detalii: Zelenski: „Există veşti importante din România. A fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo”

13 nov. – Acum 3 zile

13-11-2023

SUA cumpără 60 de tunuri antiaeriene Gepard din Iordania pentru a le trimite în Ucraina

Departamentul american al Apărării (DoD) a cumpărat 60 de tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard din Iordania pentru a le transfera în Ucraina, a relatat la 13 noiembrie ziarul olandez De Telegraaf, citând surse anonime, potrivit The Kyiv Independent.

Armele provin din Olanda, care le-a vândut Iordaniei în 2013 pentru 21 de milioane de euro. Doar 10 ani mai târziu, Ministerul Apărării le-a cumpărat de la Iordania pentru 110 milioane de euro.

Deși Ministerul olandez al Apărării nu a comentat cu privire la faptul că armele au fost reprofilate pentru a fi folosite în Ucraina, un purtător de cuvânt a declarat pentru De Telegraaf că a fost un preț corect la momentul respectiv, iar „situația geopolitică” s-a schimbat acum, ceea ce afectează valoarea armelor.

Gepard, o armă de concepție germană introdusă pentru prima dată în serviciu în anii 1970, a fost proiectată pentru a fi folosită împotriva avioanelor și elicopterelor.

Este, de asemenea, foarte eficientă împotriva dronelor, în special împotriva dronelor de tip Shahed cu care Rusia atacă adesea Ucraina, a declarat pentru De Telegraaf Han Bouwmeester, fost general de brigadă olandez și actual profesor militar.

13 nov. – Acum 4 zile

13-11-2023

Volodimir Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat România printre ţările cărora le-a mulţumit, duminică seara, pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condiţiile în care iarna se apropie şi este de aşteptat ca Moscova să-şi intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene, relatează News.ro.

„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie şi trebuie să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre”, le-a spus ucrainenilor, duminică seara, preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat naţiunii.

„Rusia se pregăteşte pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenţia noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la terorişti, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noştri să treacă mai uşor peste această iarnă şi pentru a creşte capacităţile soldaţilor noştri”, a subliniat preşedintele Volodimir Zelenski.

În acest context, el a mulţumit tuturor partenerilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană. Zelenski a menţionat mai multe state, între care şi România. „Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice şi alte ţări”, a enumerat preşedintele Ucrainei.

Mai multe detalii: Volodimir Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: „Nu putem vorbi deschis despre toate acum”Source