Studiu: Seceta extremă din nordul Italiei seamănă din ce în ce mai mult cu cea din Etiopia și alte țări africane

,

Posted by

Studiu: Seceta extremă din nordul Italiei seamănă din ce în ce mai mult cu cea din Etiopia și alte țări africane

Analiza imaginilor din satelit și a datelor realizate de oamenii de știință relevă modul în care încălzirea globală creează un „efect de biciuire”, generând fenomene extreme neregulate.

Analiza datelor climatice publicată de WaterAid și de universitățile Cardiff și Bristol arată că, sub presiunea climatică extremă, zonele care se confruntau cu secete frecvente sunt acum mai predispuse la inundații frecvente, în timp ce alte regiuni predispuse în mod istoric la inundații suportă acum secete mai frecvente.

Regiunea Shabelle din sudul Etiopiei, care, între 1980 și 2000, a cunoscut numeroase perioade de inundații, prezintă o schimbare spre secetă prelungită și severă, se arată în analiza publicată marți.

Râul Shabelle, care este o sursă majoră de apă pentru Somalia, a cunoscut recent cele mai grave condiții de secetă din Cornul Africii.

Secetele din ce în ce mai frecvente se reflectă în nordul Italiei, iar cercetarea arată că numărul perioadelor de secetă intensă cu care s-au confruntat ambele zone a crescut de mai mult de două ori din anul 2000.

Dar, ca parte a ceea ce cercetătorii descriu ca fiind o „răsturnare a hazardului climatic”, secetele din ambele regiuni sunt punctate de precipitații extreme care provoacă inundații devastatoare, așa cum s-a întâmplat în regiunea Lombardia din Italia în această vară.

Recomandări

INTERVIU. Drumul de la rebel la resemnat. Ce spune medicul care a prevăzut decăderea Spitalului Witting din București: „Să nu ne lăsăm manipulați, asta e responsabilitatea noastră, ca români”

Cercetarea a examinat frecvența și amploarea pericolelor de inundații și secetă din ultimii 41 de ani în locații din șase țări: Pakistan, Etiopia, Uganda, Burkina Faso, Ghana și Mozambic. Italia a fost inclusă ca o comparație europeană.

Potrivit cercetătorilor, milioane de oameni care trăiesc în unele dintre cele mai sărace zone ale lumii, unde comunitățile sunt adesea prost echipate pentru a le face față, se confruntă cu efectele schimbărilor climatice extreme.

Tim Wainwright, directorul general al WaterAid, a declarat că această criză climatică este o criză a apei în întreaga lume. „Clima noastră a devenit din ce în ce mai imprevizibilă, cu consecințe devastatoare”, a spus el.

„De la terenuri agricole afectate de secetă la așezări devastate de inundații, comunitățile din Pakistan, Burkina Faso, Ghana și Etiopia se confruntă cu efecte alarmante ale biciului climatic; Uganda se confruntă cu inundații tot mai catastrofale, iar Mozambic cu un amestec haotic al ambelor extreme.”

Cercetarea a fost publicată în ajunul conferinței ONU privind clima de la summitul Cop28, în cadrul căreia fondurile de ajutoare a comunităților ca să se adapteze și să devină mai rezistente la extremele schimbărilor climatice vor fi din nou pe ordinea de zi.

Recomandări

Cei mai periculoși 10 criminali care sunt liberi printre noi. Poliția Română îi caută, cum au reuşit să dispară

WaterAid face apel la liderii mondiali, în cadrul Cop28, să acorde prioritate apei curate, salubrizării decente și igienei ca elemente-cheie ale programelor de adaptare la schimbările climatice și solicită o creștere rapidă a investițiilor în siguranța apei în țările cu venituri mici și mijlocii.

Comunitățile care se confruntă cu schimbările climatice cauzate de fenomenele meteorologice extreme sunt unele dintre cele mai puțin capabile să le facă față. În 2022, satul Bachal Bheel din regiunea Badin din sud-estul Pakistanului a fost devastat de inundații catastrofale care au cuprins două treimi din țară.

FANATIK.RO

Zodiile care pot face bani frumoși până la finalul lunii noiembrie. Patru nativi au succes

Viva.ro

Ce s-a aflat despre Geo Costiniu, supranumit Alain Delon al României, la 10 ani de la moartea sa. Florin Zamfirescu a spus tot adevărul: „Asta l-a distrus…”

TVMANIA.RO

I-au prins sărutându-se, iar acum au spus adevărul. Laura Giurcanu, despre Aris Eram: „Mă face să mă simt

GSP.RO

VIDEO Povestea săriturii pe care Red Bull a considerat-o prea șocantă ca să o sponsorizeze: a sărit fără parașută de la 7.620 metri!

FANATIK.RO

Românii s-au săturat să lucreze în Italia: „E cea mai săracă”. Țările în care vor să muncească: „Salariul mediu e 2000 de euro”

Știrileprotv.ro

Au fost identificați cei trei bărbați care l-au omorât și jefuit pe omul de afaceri din Sibiu

Unica.ro

Adela Popescu a făcut anunțul: ‘Caut haine potrivite. Am un gol în stomac de bucurie’. Reacția Danei Rogoz

Orangesport.ro

Lucian Burdujan a spus o informaţie incredibilă despre familie în faţa poliţiei! Informarea oficială a autorităţilor: “Nu doreşte”

Observatornews.ro

Ea este Geanina, poliţista prinsă la furat haine într-un mall din Iaşi. Tânăra hușeancă este cercetată disciplinar și riscă să fie concediată

HOROSCOP

Horoscop 16 noiembrie 2023. Taurii s-ar putea să fie indispuși toată ziua, încât să îi refuze chiar și pe cei dragi, în lucruri mici, firești, de zi cu zi

Source